Imádom a céklát minden formában, télen pedig nem is kérdés, hogy akár nyersen is eszem. Társ hozott szép édeskrumplikat, úgyhogy megtöltöttem őket, és összedobtam mellé egy kis salátát is a Pesti Farm mikrozöldjeiből :) #édeskrumpli #cékla #gluténmentes #tejmentes #vegán #veganuár #veganuary2021 #pestifarm #mikrozöld #fakanálahegyről
Hozzávalók:
2db nagyobb édeskrumpli
A cékla-tzatzikihez:
1db nagyobb nyers cékla
200ml növényi joghurt
3gerezd fokhagyma
1db kis csokor kapor
1ek citromlé
ízlés szerint negyedannyi
Vegyes mikrozöld
2szál sárgarépa
1csomag kevert bébisaláta
ízlés szerint friss fűszerek - bazsalikom-, zeller-, és petrezselyem levél
Az öntethez:
1kk balzsamecet
2kk mustár
só, őrölt színes bors, olívaolaj
Az édeskrumplit villával megszurkáljuk, hogy a sülés közben keletkező gőz könnyen távozhasson, és a krumpli ne repedjen meg. A krumplikat egy alufóliával bélelt tepsibe tesszük, és 200 fokos sütőben kb 40-45 perc alatt puhára sütjük. A sütőből kivéve kettévágjuk őket. A tzatzikihez a nyers céklát meghámozzuk és lereszeljük. A joghurtot sózzuk, borsozzuk, citromlével, zúzott fokhagymával és az apróra vágott kaporral ízesítjük. Hozzákeverjük a reszelt céklát, és az így kapott tzatzikit a forró krumpli vágásába töltjük. A tetejére olívaolajat csepegtetünk. A salátához az öntet hozzávalóit alaposan kikeverjük. A sárgarépát megtisztítjuk és lereszeljük. A reszelt sárgarépát a zöldekkel együtt a tálba szórjuk, ráöntjük az öntetet és az egészet összeforgatjuk
IR