Már régóta szerettem volna újra házi kenyeret enni. Mindenfélét szoktam sütni - zabosat, répásat, vegyes magosat.. Valamiért most nehezen szántam rá magam, pedig általában hamar megvan és úúgy imádom a frissen sült kenyér illatát Mivel Társnak sem vettem a hétvégén kenyeret igyekeztem olyat sütni, amit ő is megeszik, és még nekem is jó az IRben
#tejmentes #tojásmentes #vegán #rozskenyér #házikenyér #fakanálahegyről
Hozzávalók:
350gr teljes kiőrlésű rozsliszt
150gr búzaliszt
1ek só
2marék vegyes salátamag (napraforgó, tökmag, lenmag, szezámmag)
2ek olívaolaj
2ek almaecet
1kk cukor
380ml langyos víz
1kocka élesztő
Az élesztőt a langyos cukros vízben felfuttatjuk. A száraz hozzávalókat egy tálba mérjük. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, az olajat és az almaecetet. Az egészet összegyúrjuk, majd meleg helyen közel duplájára kelesztjük. Ha megkelt újra átgyúrjuk, és a tésztát sütőedénybe tesszük. Egy kis lábosban vizet teszünk a sütő aljába. A kenyeret 220 fokos sütőben 20 percig sütjük, majd kivesszük a vizet, a hőmérsékletet visszavesszük 180 fokra és a kenyeret készre sütjük. Rácson letakarva hagyjuk kihűlni.
IR