Mióta van a Szofi, igyekszem minden lépést egyszerűsíteni a konyhában. A fasírt gombócolása helyett a masszát csak bedobtam -tesóm javaslatára- tepsi helyett egy őzgerincformába. Amíg az megsült, volt időm a főzelékre is #zöldborsó #fasirozott #gluténmentes #tejmentes #fakanálahegyről
Hozzávalók:
A fasírozotthoz:
450gr darált pulykahús
1fej vöröshagyma
2gerezd fokhagyma
1db tojás
2-3 szelet gm vagy diétába illeszthető kenyér
1kis csokor petrezselyemzöld
őrölt pirospaprika
só, őrölt bors, őrölt szerecsendió
A formához:
margarin
gm vagy diétába illeszthető zsemlemorzsa
A főzelékhez:
500gr zöldborsó
1fej salotta hagyma
2gerezd fokhagyma
1ek gm étkezési keményítő
ízlés szerint növényi tejszín
1ek kacsazsír
só
A darált húst egy tálba tesszük. Hozzákeverjük az apróra vágott hagymát és petrezselyemzöldet, és a tojást. Sózzuk, borsozzuk, őrölt paprikával, őrölt szerecsendióval és zúzott fokhagymával ízesítjük. Belemorzsáljuk az előtte vízbe áztatott, majd kinyomkodott kenyeret és az egészet alaposan összekeverjük. A masszát kimargarinozott-morzsázott őzgerincformába egyengetjük és 180 C fokon kb. 45 perc alatt készre sütjük.
Közben elkészítjük a főzeléket. A kacsazsírt felmelegítjük. Megpirítjuk rajta az apróra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát. Hozzákeverjük a zöldborsót, és megszórjuk sóval. Felöntjük annyi vízzel (vagy zöldségalaplével) ami jól ellepi. Fedő alatt 5-6 percig főzzük. Szemre kicsit kevesebb, mint a felét kivesszük és alaposan leturmixoljuk. Ehhez keverjük a keményítőt és ízlés szerint a növényi tejszínt, majd ezt visszakanalazzuk a zöldborsóhoz és csomómentesre keverjük
IR