Inspiráció sokmindentől mentes ételekhez

Fakanál a hegyről

Fakanál a hegyről

Tepsis pulykafasírt zöldborsófőzelékkel

2021. február 26. - Fakanál a hegyről

Mióta van a Szofi, igyekszem minden lépést egyszerűsíteni a konyhában. A fasírt gombócolása helyett a masszát csak bedobtam -tesóm javaslatára- tepsi helyett egy őzgerincformába. Amíg az megsült, volt időm a főzelékre is � #zöldborsó #fasirozott #gluténmentes #tejmentes #fakanálahegyről

zoldborso_fasirt_2.png

Hozzávalók:

A fasírozotthoz:
450gr darált pulykahús
1fej vöröshagyma
2gerezd fokhagyma
1db tojás
2-3 szelet gm vagy diétába illeszthető kenyér
1kis csokor petrezselyemzöld
őrölt pirospaprika
só, őrölt bors, őrölt szerecsendió

A formához:
margarin
gm vagy diétába illeszthető zsemlemorzsa

A főzelékhez:
500gr zöldborsó
1fej salotta hagyma
2gerezd fokhagyma
1ek gm étkezési keményítő
ízlés szerint növényi tejszín
1ek kacsazsír


A darált húst egy tálba tesszük. Hozzákeverjük az apróra vágott hagymát és petrezselyemzöldet, és a tojást. Sózzuk, borsozzuk, őrölt paprikával, őrölt szerecsendióval és zúzott fokhagymával ízesítjük. Belemorzsáljuk az előtte vízbe áztatott, majd kinyomkodott kenyeret és az egészet alaposan összekeverjük. A masszát kimargarinozott-morzsázott őzgerincformába egyengetjük és 180 C fokon kb. 45 perc alatt készre sütjük.

aaa.PNG

Közben elkészítjük a főzeléket. A kacsazsírt felmelegítjük. Megpirítjuk rajta az apróra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát. Hozzákeverjük a zöldborsót, és megszórjuk sóval. Felöntjük annyi vízzel (vagy zöldségalaplével) ami jól ellepi. Fedő alatt 5-6 percig főzzük. Szemre kicsit kevesebb, mint a felét kivesszük és alaposan leturmixoljuk. Ehhez keverjük a keményítőt és ízlés szerint a növényi tejszínt, majd ezt visszakanalazzuk a zöldborsóhoz és csomómentesre keverjük �‍�

❎ � � � � � � � � � � � �
✅ � IR

Ha tetszett a recept, megköszönöm ha megosztod!
Számos jó ötletet és szezonális receptet találsz a Fakanál a hegyről Facebook oldalán és az Instagramon is.

A bejegyzés trackback címe:

https://fakanalahegyrol.blog.hu/api/trackback/id/tr3516407528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

élhetetlen 2021.03.01. 03:25:32

Jól néz ki a tányér, de a recepted alapján nem főzném meg. Azt még elfogadom, hogy a fasírtba fokhagyma, bár én semmilyen hagymát nem rakok bele, csak sok majorannát, a többi ugyanaz. De, hogy a borsófőzelékbe hogy kerül? Mindennek fokhagyma ízűnek kell lenni? Ugyanez sok receptnél, imádom az avokádót, az ízét is, nem nyomnám el fokhagymával. Persze ízlések és….

Fakanál a hegyről 2021.03.01. 21:53:53

@élhetetlen: többek között ez a szép ebben az életben, ahogy írtad is, ízlések és pofonok. Én mindent fokhagymával eszek. A fokhagymát is fokhagymával.. szerintem teljesen rendben van :)

élhetetlen 2021.03.01. 23:46:32

@Fakanál a hegyről: Így van, neked úgy jó, én meg nem használok fokhagymát, szeretem a spenót, a kelkáposzta, az avokádó, a borsó, a zöldbab, a karfiol, brokkoli, tök stb. ízét, mindegyikhez megvan a szelíd fűszerem, vagy nem kell fűszer, csak egy kis só. És vannak erőszakos fűszerek, mint a fokhagyma és a kapor, kaprot sem használok, mert az is elnyom mindent. De jól van ez így.
süti beállítások módosítása