Régebben sokkal több levest ettünk, viszont most is igyekszem figyelni, hogy heti legalább kétszer levest is főzzek. Szerintem ebben a jéghideg időben az egyik legjobb választás a klasszikus húsleves - ahogy én készítem. Elcsépelt mondat, de tényleg úgy gondolom, hogy ez a leves nemcsak a testet, de a lelket is felmelegíti #leves #gluténmentes #tejmentes #tojásmentes #fakanálahegyről
***Nem mellesleg a házi ételízesítőt is kipróbálhattam élesben
800-1000gr húsos sertéscsont
1nagy fej vöröshagyma
4-5gerezd fokhagyma
3db nagyobb sárgarépa
2db petrezselyem
1db karalábé
1kis db zeller
2-3szál zellerzöld
1db paprika
1db paradicsom
1nagyobb db krumpli
1kis csokor petrezselyem
1kisebb db friss gyömbér
2ek házi ételízesítő
só, egész fekete bors, egész borókabogyó
A zöldségeket megtisztítjuk. A húsos csontot hideg vízben feltesszük főni. Ha felforrt én mindig leöntöm a vizet róla, átmosom a lábost és a csontokat, majd újra felöntöm bőven hideg vízzel és felforralom. (Sokan forrás után csak lehabozzák, viszont a mami mindig átmosta, szóval nálam is így a megszokott.) Beletesszük a vöröshagymát, a fokhagymagerezdeket, a zeller- és karalábédarabokat, a paprikát, a paradicsomot, a gyömbért és egy teatojásban az egész fekete borsot és a borókabogyót. Sóval és az ételízesítővel ízesítjük. Lefedve takaréklángon egy órát főzzük. A sárgarépát, a petrezselyemgyökeret és a krumplit mérettől függően feldaraboljuk, majd az összekötött petrezselyem- és zellerzölddel együtt a levesbe tesszük és még további 35-40 percet főzzük
IR